Avattuani Laulukoulu Helsingin uudet kotisivut, päätin alkaa kirjoittaa blogia laulamisesta, laulunopetuksesta ja laulutunneista. Tervetuloa lukemaan! :) Ajatuksenani on jakaa aina sinulle lukijani myös jotain, joka auttaa sinua laulajana eteenpäin, harjoituksia, lauluvinkkejä tai vähintäänkin uusia näkökulmia laulamiseen.
Kun kyseessä on laulaminen, niin ensimmäinen blogitekstini saa käsitellä luonnollisesti ääntä.
Jokaisella meillä on ääni. Mielestäni tämä tarkoittaa myös sitä, että jokaisella on oikeus ja kyky myös laulaa. Laulujoogaa opettaessani olen tavannut useita oppilaita, joille joku on joskus sanonut, että "sinä et osaa laulaa", tai koulussa on annettu aina "vitonen laulusta". Ja ajatella, että tästä johtuen moni saattaa olla laulamatta vaikka 50 vuotta elämästään.
Kyllä, kaikille ei ole annettu sävelkorvaa tai rytmitajua ja joillain on luonnostaan täydellinen hengitystekniikka tai ns. luonnonääni tai vaikka absoluuttinen sävelkorva. Nämä saattavat olla lahjoja. Mutta olen useamman kerran saanut todistaa, kuinka joku, joka ei millään löydä oikeaa säveltä, alkaakin löytää sen, kun laulutekniikka paranee ja rohkeus laulamiseen lisääntyy. Ja jopa absoluuttista sävelkorvaa voi kehittää! Ja toisaalta, mitä sitten vaikka laulaisitkin vähän epävireessä. Eikö silti kaikilla ole oikeus laulamiseen? :)
Mistä ääni syntyy? Mikä funktio äänellämme on? "Ihmisääni syntyy ihmisen puhaltaessa ilmaa ulos keuhkoistaan äänihuulten, kurkun sekä suun tai nenän kautta. Ääni syntyy äänihuulten värähdellessä ja muuntuu nielun ja suun onteloissa niiden yksilöllisten ominaisuuksien ja asennon mukaan." (wikipedia). Siis riippuen siitä, millaisen ääntöväylän muodostamme huulillamme ja suullamme sekä kielellämme, syntyvät erilaiset äänteet. Ääntöväylää muuttamalla muuttuvat myös taajuudet, jotka soivat eri äänteissä.
Laulujooga tarjoaa yhden näkökulman ääneen ja sen tehtävään meissä. Esiaikaisen intialaisen tiedon mukaan nämä erilaiset äänteet resonoivat ihmisessä eri paikoissa. Sanotaan esimerkiksi, että A resonoi vasemmassa sympaattisessa hermostossa, U, oikeassa sympaattisessa hermostossa ja M parasympaattisessa hermostossa. Tästä syntyykin AUM, joka on paljon käytetty mantra ja lähellä Amen -ja Hum sanoja.
Yksi näkökulma voisi olla siis se, että ääni on meissä ja me olemme ääntä. Tämä tuo vielä suuremman arvon äänellemme ja sen käyttämiselle- Laulamalla tasapainotamme jopa hermostoamme.
Laulamisesta tulee hyvä olo. Kuinka monta kertaa onkaan itselläni ollut vähän väsähtänyt tai huono moodi, joka poistuu kuin salamana alettuani laulaa. Itse laulunopetuskin menee molempiin suuntiin. Myös opettajana saan paljon, kun saan fiilistellä mukavia biisejä oppilaan kanssa, soittaa ja kuunnella toisen laulua. Usein laulutuntien jälkeen olen todella inspiroitunut ja haluan jäädä treenailemaan vaikka jotain laulua, mitä oppilaani on juuri laulanut, tai tekemään sävellysaihioita. Kiitos siis teille oppilaani kaikesta inspiraatiosta! <3 Laulaminen puhuttelee sydäntä, se on sanomattakin selvää. Laululla on siis myös mielen ja tunteen tasolla parantavia vaikutuksia.
Laulaminen myös yhdistää. On vaikeaa löytää yhteisöllisempää tilannetta kuin se, missä kaikki laulavat yhdessä tai ollaan konsertissa, missä kuunnellaan yhdessä musiikkia ja kaikki kokevat tilanteen yhdessä kollektiivisesti. Mieleeni tulee myös Muistilangat kuoro, mikä on muistisairaille ja heidän läheiselleen tarkoitettu kuoro, joka tekee useita keikkoja vuodessa. Menkää kuuntelemaan! Vaikuttavia esityksiä. Meillä oli alumnipäivänä Metropoliassa kunnia saada kuulla kyseistä kuoroa ja myös esittää heille kysymyksiä keikan jälkeen. Muistan, kuinka yksi kuorolainen sanoi, että: " Jos meillä ei olisi tätä kuoroa, olisi elämämme aika harmaata ja tyhjää. Se antaa niin paljon, kun saamme yhdessä tehdä ja laulaa." Laulaminen puhuttelee ja voimistaa myös yhteisöllisyydentunnetta meissä.
Itse olen kokenut laulamisen ja ylipäätään musiikin myös todella hyvänä välineenä kohdata ja läpi käydä tunteita. Laulamista ja musiikkia käytetäänkin paljon terapeuttisena välineenä. Laulaminen siis myös eheyttää meitä tunnepuolelta.
Siis hyvät blogin lukijani-laulakaamme! Laulakaamme yksin suihkussa, ruokaa laittaessamme, keikoilla, kuoroissa, laulutunneilla,
sateessa, auringossa, auringon laskettua, yksin yössä, lapsillemme, ystävillemme, itsellemme...
Laulakaamme :).
Comments